THEATER TUSSEN DE SCHUIFDEUREN

 Theaterfestival Heusden-Vesting

 Vrijdag 2 oktober Hommage aan Mercedes Sosa - Wouter speelt Wouter van de Waterbeemd - Ode aan Ramses Shaffy - niche in cabaretwereld -

 Charo Durán  –  Hommage aan Mercedes Sosa 

In 2019 is het tien jaar geleden dat de Argentijnse folkzangeres Mercedes Sosa is overleden. Niet alleen met haar kenmerkende warme klank, maar ook met haar protestliederen gaf ze stem aan haar volk, aan haar continent. Als sleutelfiguur van het ‘Manifesto del Nuevo Cancionero’ (Het manifest van Het Nieuwe Lied) vertolkte ze in haar muziek het lot van de onderdrukten en kansarmen.                      Charo Durán en Alvaro Pinto Lyon brengen Sosa’s mooiste, bekendste én onbekendste liedjes ten gehore, in deze hommage aan De stem van Zuid-Amerika. 

Over Meredes Sosa: Vanwege haar kritische teksten verbood de Argentijnse junta, die in 1976 de macht greep, optredens van Mercedes Sosa. Zij was toen al te bekend en te geliefd om te laten 'verdwijnen', maar zij werd in 1979 wel in een 'illegaal' optreden gearresteerd, samen met het volledige publiek. De politieman die haar arresteerde zou op zijn knieën gevallen zijn voor haar met de woorden: 'vergeef mij Doña Mercedes, ik moet dit doen'. Na haar vrijlating vluchtte zij naar Madrid en in 1980 vestigde zij zich in Parijs. Begin 1982, nog voor het einde van de, inmiddels zieltogende, dictatuur kon Mercedes Sosa weer optreden in Buenos Aires.

Wouter speelt Wouter van de Waterbeemd          

Wouter zit in het derde jaar van de cabaretopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. "Ik leer hier hoe je het vak goed uit moet voeren. Zo is de 'waarom-vraag' achter de grappen een belangrijk onderdeel. Dit is belangrijk om een gestroomlijnd stuk te kunnen maken dat goed in elkaar zit. Gedurende de vakanties treed ik op met de stukken die ik tijdens mijn studie produceer." Wouter van de Waterbeemd (23) heeft een cabaretvoorstelling gemaakt over zijn autisme. Hij zingt over zijn ambitie om artiest te worden, leest voor uit het autisme-lesboek voor hulpverleners en vertelt hoe je ‘autisten in het wild’ moet benaderen. Zelfspot, uitvergroting en serieuze momenten maken dat de voorstelling je raakt.

            Guus Westdorp met ‘Ramse Shaffy - De Liederen’  

Met zijn (solo)voorstelling 'Ramses - de liederen’ brengt Guus Westdorp een muzikale ode aan het werk van levenskunstenaar Ramses Shaffy met wie hij jarenlang omging. Uitbundig, ingetogen en met anekdotes voert hij u door velden van vurige liefdes, maar ook langs grachten in nachten vol eenzaamheid en verlangen. En dan is het weer even of Ramses door de huiskamer waart….
Guus over Ramses: 'Als Ramses en ik elkaar weer zagen klonk altijd zijn groet: ‘Dag lieve jongen, ben je daar weer!’ Wij herkenden elkaar, als we samen achter de piano zaten, als we ons verwonderden, als we beiden onze streken uithaalden, als we samen huilden en huilden van het lachen om de wereld om ons heen.’

 

Bovenste Knoopje Open – Tijd zat

Lang gezocht, eindelijk gevonden: cabaret dat alle pijnpunten van deze tijd behandelt zonder grof te worden! Cabaret dat dicht bij huis blijft en meer poëzie bevat dan platte praat. Cabaret dat niet om de bulderende lach vraagt, maar om een milde glimlach vanwege de subtiele vondsten. Cabaret waarvan zelfs de gesproken teksten muzikaal zijn, om maar te zwijgen van de liedjes. ‘Bovenste Knoopje Open’ is een niche in de cabaretwereld. 

Job Kühlkamp en Sjoerd van de Capelleveen zijn allebei drieëntwintig jaar. De exacte leeftijd dat je te oud bent om kind te zijn en te jong om er een te krijgen. Vinden wij zelf dan. Een voorstelling over onze vaders, hun vaders en de vaders die we misschien ooit zullen zijn. Tenminste, als de wereld wat minder naar de haaien gaat. Maar goed. Tijd zat. Bovenste Knoopje Open maakt persoonlijk, poëtisch en geëngageerd cabaret. Zij zijn ontwapenende en aanstekelijke verhalenvertellers in woord en lied. In deze voorstelling, die benoemd is tot keuze van de criticus, brengen zij een ode aan intimiteit. Over nieuwsgierigheid naar de ander. Over luisteren en doorgeven. Laat je meevoeren door deze twee energieke en charmante cabaretiers. Oh, en vergeet niet het kind dat je vroeger was mee te nemen.